Prosty przepis na babeczki z jabłkami, który zawsze wychodzą

Niepozorny wygląd kryje pyszny smak jabłecznika, a babeczki są wilgotne w sam raz. Przepis to zmodyfikowany opis ze strony domowe-wypieki.pl. Poprzedniego dnia zamiast kawałków jabłka dodaliśmy z synem kawałki gorzkiej czekolady i też wyszło smacznie.

Składniki na kilkanaście sztuk:

  • 300g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 150ml gazowanej wody mineralnej
  • 100ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka pokrojone w kosteczkę
  • Cynamon

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
  3. Delikatnie połączyć składniki z obu misek. Dodać kawałki jabłek obtoczone w cynamonie.
  4. Ciasto piec w foremkach w piekarniku ok. 35-40 minut w temp. 180°C (termoobieg).

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s