Niepozorny wygląd kryje pyszny smak jabłecznika, a babeczki są wilgotne w sam raz. Przepis to zmodyfikowany opis ze strony domowe-wypieki.pl. Poprzedniego dnia zamiast kawałków jabłka dodaliśmy z synem kawałki gorzkiej czekolady i też wyszło smacznie.
Składniki na kilkanaście sztuk:
- 300g mąki pszennej
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 150ml gazowanej wody mineralnej
- 100ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jabłka pokrojone w kosteczkę
- Cynamon
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
- Delikatnie połączyć składniki z obu misek. Dodać kawałki jabłek obtoczone w cynamonie.
- Ciasto piec w foremkach w piekarniku ok. 35-40 minut w temp. 180°C (termoobieg).